Interview met scheidend voorzitter in "De Scheveninger"

Deze week publiceerde het huis-aan-huisblad "De Scheveninger" een interview met een trotse Mario Cosman. Omdat niet al onze leden in Scheveningen wonen, publiceren we het artikel ook op onze website.

Scheidend voorzitter Mario Cosman: “Trots op groeiende Volleybalvereniging Kalinko”

Na tien jaar vindt de huidige voorzitter van volleybalvereniging Kalinko, Mario Cosman (50), het tijd om de voorzittershamer door te geven. Wie hem opvolgt is momenteel nog niet bekend. De focus ligt op de start van het nieuwe seizoen. Hoe hij als voorzitter begon en hoe hij er nu tegen aankijkt, licht Mario verder toe,

“De reden dat ik zo'n tien jaar geleden voorzitter ben geworden, was dat de vereniging nagenoeg stil stond. Het bestuur bestond nog maar uit twee of drie personen. Mijn kinderen liepen, net als heel veel andere leden, echt weg met de club, dus toen zei ik tegen mijn vrouw het zal toch niet zo zijn dat deze mooie vereniging niet bestuurd wordt. Ik ga daarom, voor een jaartje, het voorzitterschap op mij nemen, en dan gaan we er de schouders onder zetten en er weer iets moois van maken”, vertelt Mario. Dat ene jaartje is bijna tien jaar geworden. Mario is in het dagelijkse leven ondernemer en interim manager. Hij weet dus wat besturen is en dat is bij een grote vereniging zoals Kalinko noodzakelijk.

Mario vervolgt: “De eerste stappen waren een stevig bestuur formeren, met heel veel vrijwilligers de schouders eronder zetten, een strategie hanteren met jaarlijkse beleidsplannen en de vereniging door kleine veranderingen laten groeien en bloeien. Het zorgen dat iedereen met plezier op zijn of haar niveau kan volleyballen. Dat is wat ons voor ogen stond en dat is gelukt. Ons motto is niet voor niets: ‘Prestatie en plezier gaan prima samen’. Het enige wat niet is gelukt, is na één jaar afscheid nemen”, lacht Mario.

Trots

Voor Nederlandse begrippen is Kalinko, met bijna 600 leden, een hele grote vereniging. “Kalinko heeft een volleybalspeeltuin voor 4 tot 6-jarigen, ruim 100 mini's, een jeugdafdeling met 25 jeugdteams, 20 senioren- en recreantenteams en een flinke recreantentrainingsgroep”; legt Mario uit. “Qua grootte horen wij bij de top acht van Nederland. En als je naar de jeugd kijkt, zie je dat we bij de top vier van Nederland horen. Daar kan Scheveningen onwijs trots op zijn. De groei van deze vereniging hebben we afgelopen jaren met elkaar bereikt. Enthousiaste spelers, trainers, coaches en scheidsrechters, maar ook de Technische Commissie en een hele goede penningmeester. Het is  allermaal nodig.”
Kalinko is samen met de gemeente en de Nederlandse Volleybalbond bezig om zaalvolleybal nog meer zichtbaar te maken in Den Haag. “We zijn al goed op weg. Zo hebben we in Nederland de volleybalspeeltuin geïntroduceerd. Dat is een enorm landelijk succes geworden. Dat zijn jongens en meisjes van vier, vijf en zes jaar, die lekker op zaterdagochtend bezig zijn in de volleybalzaal. Ook de ouders zijn daarbij aanwezig. Daarmee is de basis gelegd voor de groei. Verder moeten er natuurlijk goede trainers zijn. Je moet ook een goede technische staf hebben. Dat moet je vervolgens doortrekken in de dames- en herenlijn. Dat klinkt eenvoudig, maar dat kost jaren en jaren van inspanning.”
Mario vervolgt: “We hebben met elkaar een strategie vastgesteld, die om de vijf jaar wordt vernieuwd. Van meer scheidsrechters tot techniektrainingen voor jeugd en van meer gebruik kunnen maken van sporthal Houtrust tot goed opgeleide trainers voor de laagste dames en herenteams. Zo'n plan helpt enorm met het nemen van de juiste beslissingen. We wilden daarbij eerst in de breedte groeien om meer te kunnen bieden, maar wel vanuit de doelstelling dat we daarna ook in kwaliteit zouden gaan groeien. Dus op naar het landelijk niveau. Dat is bij de dames gelukt en die stappen gaan we komende jaren ook bij de heren realiseren”

Ambitie

“Kalinko is traditioneel een familievereniging. Dus gezellig, leuk en lekker met z'n allen volleyballen. Heel veel leden vinden dat hartstikke mooi, maar ook heel veel senioren en jeugd willen prestatiegericht volleyballen. Dat konden we ze nooít bieden waardoor de top wegtrok’ legt Mario uit. “Maar dat hebben we afgelopen jaren een halt kunnen toeroepen. Een aantal jeugd- en seniorenteams zijn nu prestatiegericht bezig. We houden ambitie en willen met de jeugd op topniveau spelen, bij de heren naar de Divisie en bij Dames 1 - die nu landelijk speelt - graag nog een niveau omhoog. Maar dat vraagt dat de tweede teams ook een stap omhoog maken, anders ontstaat een onoverbrugbaar niveauverschil.
Maar ieder team verdient en krijgt onze aandacht. We lopen nu wel tegen ruimte tekort aan. We willen in Sporthal Houtrust onze wedstrijden blijven spelen en daar ook trainen. Maar andere sporten en commerciële verhuur beperken nu de mogelijkheden. We blijven ‘on speaking terms’ met de gemeente en hopen op een welwillend oor van de wethouder om zaalvolleybal naast beachvolleybal heel zichtbaar te maken. Van Sporthal Houtrust een prominente volleybalzaal maken zou toch voor Scheveningen fantastisch zijn; aldus de trotse scheidend voorzitter.
 

(Tekst en foto: Nico Mos ; gepubliceerd in “De Scheveninger” van 26 juni 2019)

dutch  german german  polish

zoeken op de site

Onze sponsors

SponsorKliks, gratis sponsoren!

wekelijks de
e-Surruf ontvangen?


Klik dan hier

wil je de
CMV-nieuwsbrief
ontvangen?


Klik dan hier

 

Inloggen

Bestemd voor kaderleden