Informatie over het einde van de coronaversoepelingen, wijzigingsverzoeken en het aantal te spelen sets bij de ABC jeugd

Einde aan de versoepelingen vanwege corona

In de afgelopen seizoenen heeft corona ervoor gezorgd dat de Nevobo soepel is omgegaan met het afzeggen en verplaatsen van wedstrijden en dat er een aangepaste invallersbepaling van kracht was.Dit om zoveel mogelijk wedstrijden wel door te kunnen laten gaan.

Op dit moment zijn er voor de sport geen beperkende maatregelen van kracht. We willen benadrukken dat met ingang van dit seizoen de huidige wedstrijdreglementen weer van kracht zijn, zoals we deze kennen van voor corona.

Het wedstrijdprogramma  is definitief en teams zijn verplicht de wedstrijden te spelen. Als spelers op vakantie gaan, andere verplichtingen hebben, of ziek zijn, dan is het aan de teams om ervoor te zorgen dat er voldoende spelers beschikbaar zijn om de wedstrijd te spelen.
Vanaf de 2e klasse en lager is dit mogelijk met minimaal 5 spelers. Ook zijn er mogelijkheden waarbij spelers uit een lager team in kunnen vallen (klik hier voor de invallersbepalingen), kan er horizontaal worden meegespeeld of kunnen jeugdspelers onbeperkt worden ingezet.
Bij punt 3.1.6.1 van het competitiereglement is meer te lezen over het aantal keer invallen bij een hoger team en het horizontaal meespelen.

Indienen van een wijzigingsverzoek

Als het om de een of andere reden echt niet lukt om invallers te regelen, kun je bij het wedstrijdsecretariaat een verzoek indienen waarin je aangeeft dat je een wedstrijd wilt verplaatsen en waarom.
Een verzoek blijft een verzoek waarbij de tegenstander het recht heeft om dit verzoek af te wijzen, te accepteren of een tegenvoorstel in te dienen.
Als beide verenigingen akkoord zijn om een wedstrijd te verplaatsen, dan dient de nieuwe speeldatum uiterlijk 2 dagen voor de originele speeldatum te zijn vastgesteld op nevobo.nl.

Afzeggen van een wedstrijd

Op het moment dat een wedstrijd wordt afgezegd heeft dit consequenties. Deze zijn te lezen bij punt 3.1.11.5 van het competitiereglement.
Bij het afzeggen van een wedstrijd is het van belang dat de tegenpartij op de hoogte is, dat de Nevobo via de mail op de hoogte is en dat de mogelijk aangewezen scheidsrechters op de hoogte zijn.
Bij het niet doorgaan van een wedstrijd moet de wedstrijd binnen 2 weken na datum opnieuw vastgesteld zijn.

Aantal te spelen sets ABC jeugd

In de Bondsraad van december 2021 is het voorstel aangenomen om ook bij de ABC jeugd in alle klassen de wedstrijden te gaan spelen met het 4+1 systeem.
Na een peiling onder de verenigingen in het najaar heeft de Bondsraad dit voorstel overgenomen.
Dit betekent dat in alle klassen voor de senioren en de jeugd er elke wedstrijd minstens 4 sets gespeeld worden en dat bij een 2-2 stand er een beslissende 5e set gespeeld wordt (tot de 15 punten)

Voor CMV Niveau 6 verandert er in ons speelgebied niets. Zij blijven gewoon vier sets spelen.